AGE są szkodliwymi związkami. Ich pełna nazwa to produkty końcowe zaawansowanej glikacji. Tworzą się naturalnie w małych ilościach w naszym ciele. Do niedawna naukowcy uważali że AGE były zwykłym produktem ubocznym naszego metabolizmu, mającymi związek z cukrem.
Najnowsze badania pokazują, że AGE są obecne w dużych ilościach w większości produktów jakie obecnie spożywamy. Popularne metody gotowania wystawiają żywność na działanie wysokiej temperatury, aby była ona bezpieczna, strawna i smaczna, ale jednocześnie zwiększają ilość AGE do poziomów niebezpiecznych dla naszego organizmu.
Dlaczego spożywamy żywność, która zawiera substancje szkodliwe?
To proste. AGE są w stanie dodać do surowych składników odżywczych te pozytywne cechy, które kojarzą nam się z naszymi ulubionymi daniami. AGE są odpowiedzialne za smak, wygląd i zapach jedzenia, które lubimy – burger z grilla, pizza, smażony kurczak, albo boczek, kukurydziane chipsy czy ciasteczka. AGE są wszędzie gdzie gotowane jedzenie przyciąga naszą uwagę, budzi zmysły i zachęca nas do kolejnego kęsa, nawet wtedy, gdy jesteśmy już najedzeni. Jak wielu z nas chciałoby jeść te same pokarmy na surowo?
Ale zanim wyrazicie wdzięczność AGE za te wszystkie przyjemności dane wam przez lata, weźcie pod uwagę, że:
Więcej niż jakikolwiek inny składnik diety, AGE obecnie wiążą się z większością chorób i problemów zdrowotnych, w tym z cukrzycą, chorobami serca i nerek, ale również z otępieniem, chorobą Alzheimera, udarem, zapaleniem stawów, osteoporozą, starzeniem skóry, słabym gojeniem się ran i chorobami przyzębia.