Dlaczego A.G.E. są złe?


oxy1. AGE są utleniaczami . Uszkadzają one nasz organizm tak samo, jak rdza uszkadza maszyny, jeśli pozwoli się jej rozwijać. Utlenianiacze uszczuplają nasze naturalne rezerwy przeciwutleniaczy, które są „przyjazne”. Przeciwutleniacze są substancjami, które mogą neutralizować „korozyjne” działanie AGE, ale tylko do pewnego stopnia.

 

 

inflammation

2. Organizm reaguje na AGE w taki sam sposób, jak walczy z infekcją, z tym, że jego możliwość jest ograniczona. Nasz system obronny normalnie eliminuje toksyny AGE. uruchamiając niski poziom uogólnionego zapalenia, które jest naszą normalną reakcją organizmu na „podrażniaczy”, takich jak bakterie. Na przykład, osoba z infekcją – „podrażniaczem” ciała – może mieć wzrost temperatury ciała – „gorączkę”, która wskazuje na stan zapalny , ale szybko przechodzi. AGE z żywności, tak jak bakterie, mogą również powodować stan zapalny, ale tym razem – ponieważ przychodzą one często – nie mogą  szybko ustąpić, i po czasie może zachwiać nasz system obronny, jak AGE spiętrzają się w organizmie, jak śmieci.  Stale zwiększają utlenianie „korozję” i stan zapalny  (niska „gorączka”), które  mogą być niezauważone przez wiele lat.
W najgorszym wypadku, jeśli stan zapalny długo trwa, będzie on powoli uszkodzać każdy narząd w organizmie – Większość chorób przewlekłych jest związanych z zapaleniem i wysokim poziomem AGE. W najlepszym wypadku, AGE przyspieszy starzenie się naszego organizmu i umysłu.

fat
3. Tłuszcze zwierzęce są łatwo utleniane przez AGE. Gdy tak się dzieje, lipidy AGE z naszej żywności przykleją się do naszych tętnic i będą powodować zatory, wysokie ciśnienie krwi lub problemy z sercem. Mogą gromadzić się w naszej talii jako tzw tłuszcz AGE, co powoduje zapalenia, otyłość, oporność na insulinę. Insulinooporność występuje, gdy insulina, niezbędny hormon, staje się mniej skuteczna w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, który staje się zbyt wysoki. Nadmierna masa ciała jest ściśle związane z tą chorobą, często prowadząc do cukrzycy.

prevention of hypertension
4.Glikacja białek może powodować ich sklejanie się. Z biegiem lat, proteiny AGE stają się sztywne. To jest jeden z powodów, stawy, mięśnie i ścięgna stają się sztywne i mało elastyczne wraz z upływem czasu. To dlatego naczynia krwionośne stają się grube i nieelastyczne, nazywamy to „stwardnieniem tętnic”, co prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi i choroby serca.