O ile kaszę mannę znamy z dzieciństwa, kaszę gryczaną z barów mlecznych, a kaszę perłową z krupniku, wiele osób nie wie, jak wygląda ani jak smakuje kasza jaglana – królowa kasz. Dlaczego akurat kasza jaglana? Po pierwsze obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Składniki te powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, dzięki czemu zapewniają mózgowi stały dopływ energii. Po drugie pod względem wartości odżywczej znajduje się na drugim miejscu po kaszy gryczanej. Ma ona nieco mniej białka, witamin B1, B2, fosforu i tłuszczu. Kaszę jaglaną, podobnie jak kukurydzianą, mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zawiera ponadto dużo białka, a mało skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku.
Kasza jaglana kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, znana od tysięcy lat. Kaszę jaglaną uzyskuje się z obłuszczonych ziaren prosa. Posiada mnóstwo zalet, jest lekkostrawna i odżywcza (100g – 346kcal). Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów. Krzem wpływa też na przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem wynosi ok. 5-20 mg, to niewiele, a i tak większość osób ma niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi właśnie w niewłaściwej, zbyt “bogatej”, wysokobiałkowej diecie, składającej się z mięsa i jego przetworów, gdzie krzemu prawie nie ma, podobnie jak w rybach, drobiu, serach.Tymczasem krzem nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych. Krzem pełni tez funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach.
Warto też wspomnieć jako ciekawostkę, że w jaglance znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej.
Według medycyny chińskiej kasza jaglana ma naturę neutralną, ocieplającą; polecana jest przy chorobach żołądka, przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, jelit i nerek. Jest zasadotwórcza, więc doskonała przy wzmacnianiu organizmu z chorobą nowotworową. Kasza jaglana wzmacnia osłabiony, wychłodzony organizm. Kasza ta, jak żadna inna,usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (np. podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli). Zdarza się nawet, że dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.
Zachęcam Was bardzo serdecznie do wprowadzenia tej kaszy do posiłków. Moja rodzina uwielbia potrawy jaglane. Przemycam ją czasami do różnych potraw. Zmieloną kaszę używam jako mąki np. do naleśników, ugotowaną zapiekam z różnymi dodatkami (na słodko, na ostro jak kto woli), dodaję do pulpecików dla dzieci, do ciasteczek, serników itd. Naprawdę można jak się chce! Lepszy, zdrowszy sposób na wykorzystanie jaglanki:)
Kilka przepisów dla zachęty:
Kasza jaglana z jabłkami, gruszkami i imbirem
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej
- 1 słodkie jabłko
- 1 gruszka
- 2 łyżki wypłukanych rodzynek
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- cienki plasterek korzenia imbiru
- cynamon
Kaszę wypłucz. Zagotuj wodę, wsyp kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10–15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu.
Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 cebula
- Por (kawałek)
- Pietruszka, seler
- Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
- Kilka suszonych grzybów
- 3-4 buraki
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalać 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodać całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
Po półgodzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!
Zupa soczewicowa z kaszą jaglaną
Przygotować:
- oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy)
- 1 cebulę (czerwoną lub białą)
- czosnek (1 ząbek, można też pominąć)
- listek laurowy
- sos sojowy bądź odrobinę soli (łyżka)
- koperek
- kaszę jaglaną (1 szklanka), starkowaną marchewkę (2 sztuki), ewentualnie ziemniaki (3-4 nieduże sztuki)
- zioła prowansalskie, odrobinę majeranku i pieprzu ziołowego
- czerwoną soczewicę (1 szklankę)
- ewentualnie dojrzałe pomidory (2-3 sztuki)
- ocet balsamiczny lub sok z cytryny (2 łyżki)
- odrobinę kurkumy
- łyżkę masła
Do gorącego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, liść laurowy, sos sojowy lub sól, koperek. Zalewamy 2 litrami gorącej wody. Wsypujemy kaszę jaglaną, starkowaną marchewkę i ziemniaki. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, i pieprzem ziołowym. Dodajemy czerwoną soczewicę. Gotujemy 20 -30 minut. Dodajemy pomidory, dusimy chwilę. Jeżeli zupa jest za gęsta, dolewamy wody. Dodajemy ocet balsamiczny lub sos z cytryny, kurkumę i łyżkę masła.